Followers

Friday, March 18, 2011

Ceo vs Doktor 19

“Abang, bagi jus tu.” Kata Sharifah Elisya kepada Syed Danish.

“Nah. Papa dah balik states ke?” kata Syed Danish sambil meghulur kotak jus kepada adiknya.

“Aa ah.Kan papa dah balik pagi semalam? Abang ni! Tu laa tak balik sangat rumah semalam. Abang tak masuk pejabat ke? Ni dah pukul 8 pagi dah. Dah lewat ni.”

Tiba tiba telefon Syed Danish berbunyi, minta diangkat.

“Hello.”

“Nish, nenek sakit. Cepat balik. Penyakit dia menyerang lagi.” Kata Syed Darwin.

Kata kata Syed Darwin memebuat Syed Danish tersentak. Terasa sperti ada batu yang besar menghempap dirinya.

“Hah? Okay tapi Isya laa sorang balik.”

“Asal? Nenek sakit ni.. Nish takkkan tak balik kut?”

“Nish ada meeting pa. Penting. Habis meeting tu Nish balik.”

“Hmph, okay laa. Kata kat Isya cepat balik, nenek ada something nak cakap.”

“Okay. Bye.”

Panggilan segera dimatikan.

“Nenek nak cakap apa dengan Isya?” monolog Syed Danish.

“Isya, nenek sakit. Isya balik dulu okay? Abang ada meeting tapi Abang balik states ASAP laa.”

Kata Syed Danish juga memebuat Sharifah Elisya tersentak.

“Hah? Nenek sakit lagi? Tapi bang, Isya masuk hospital hari ni. Isya start kerja hari ni. Cam ne ni?”

“Dah kalau macam tu, Isya pergi dulu hospital, nanti Abang habis meeting, kita balik States, macam mana?”

“Okay lah kalau macam tu tapi sure ke Abang habis kerja abang tu petang? Sure malam punya?”

“Erm tak apa. Yang penting kita sampai States ASAP.”

“Kay.”

+++++

Kini, Syed Danish dan juga Sharifah Elisya berada di Villa papanya.

“Nenek ada kat mana?” Tanya Sharifah Elisya kepada Syed Darwin yang berada di ruang tamu Villa tersebut.

“Nenek ada kat atas. Isya naik dulu. Danish tunggu dulu. Biar Isya naik dulu, nanti Danish menyusul. Okay sayang?” Kata Sharifah Alina.

“okay.” Kata Sharifah Elisya lalu meningalkan semua ahli keluarganya di ruang tamu lalu mendaki tangga.

“Kenapa ma? Nenek nak cakap apa dengan Isya?”tanya Syed Danish kepada mamanya, Sharifah Alina.

“Ni yang mama nak cakap kepada kamu ni.” Jawab Sharifah Alina ringkas.

“Nenek..” kata Sharifah Elisya sayu melihat keadaan neneknya yang terlantar di atas katil selepas memasuki bilik neneknya.

“Isya. Lama nenek tak jumpa Isya. Isya sihat?”

“Isya sihat. Kenapa nenek jatuh sakit lagi? Tak cukup ke nenek jatuh sakit hari tu kat Malaysia.”

“Erm, Isya, nenek nak tanya satu benda ni. Kalau nenek ada satu permintaan akhir, Isya sudi tak tunaikannya? Isya ada teman lelaki tak lagi?”

“ Tak ada.Isya sanggup. Nenek cakap je apa permintaan nenek… Kalau Isya rasa Isya boleh tunaikan Isya tunaikan kalau tak Isya akan cuba tunaikan.”

“Err, sebelum tu nenek nak Isya tahu yang apa yang nenek buat ni semua untuk kebahagian Isya. Nenek nak Isya kahwin dengan cucu Syed Hamid, boleh Isya tunaikankan permintaan terakhir nenek tu?”

Saat itu, Sharifah Elisya terasa tubuh badannya berhenti berfungsi. Lidahnya kelu. Terasa ada batu besar yang menghempapanya kala ini.

“Err, sebelum Isya decide, Isya nak tanya kenapa nenek buat semua ni?” kaat Sharifah Elisya lirih.

“Dulu masa arwah Syed Hamid masih hidup, dia nak cucunya berkahwin dengan cucu nenek, dia suruh nenek dengan atuk janji, satu hari nanti, cucu dia dengan cucu nenek akan berkahwin. Jadi kami ingin tunaikan janji kami kepada dia. Lagipun tak baik tak tunaiakn janji yang kita buat. Bukan Syed Hamid saja yang inginkan cucu dia kahwin dengan cucu nenek, nenek pun nak yang demikian. Jadi, Isya sanggup tak? Tolong lah Isya, sebelum nenek menutup mata buat selama lamanya, nenek nak sangat tengok cucu kesayangan nenek kahwin.”

“Erm, nenek bagi masa Isya untuk fikir boleh tak?”

“Boleh sayang tapi jangan lama-lama. Nenek tunggu. Paling lama pun esok ya sayang.”

“Okay nenek. Isya keluar dulu. Nak ambil angin.” Kata Sharifah Elisya lalu meninggalkan ruangan bilik itu.

Syed Asyraf dan juga Umairah sudah tersenyum sesama sendiri.

“Bang, rasa plan kita menjadi tak?”

“Alah, she’s our granddaughter, sure berjaya punya. Ayang, buat buat laa sakit, nanti dia masuk..”

“Okay.” Kata Umairah riang.

“Ya Allah! Berjayakan plan aku ni. Aku hanya mahu yang terbaik buatnya.” Doa Umairah di dalam hati.

Sharifah Elisya segera mengambil kunci kereta R8 nya yang berada di dalam bakul.

“Isya, nak pergi mana tu?”

“Nak tenangkan fikiran. Jangan risau, Isya balik nanti.”

“Okay.” Kata Syed Danish perlahan.

Syed Darwin, Sharifah Alina, Syed Danish, Syed Syahril, Syed Syazril dan juga Sharifah Farhana berpandangan sesame sendiri. Suasana menjadi sunyi….

“Agaknya, nenek dah beritahu kut?” akhirnya Syed Danish bersuara.

“Ya agaknya.” Balas Sharifah Alina.

“Tak apa, papa tahu Isya akan buat keputusan yang baik.. Percaya lah..” kata Syed Darwin.

“Hmph harap harap macam tu lah..” kata Sharifah Farhana pula.
Sharifah Elisya menuju ke arah taman berdekatan dengan rumahnya.

“Macam mana aku nak buat ni? Aku nak terima atau tak? Dah lah Abang kata nenek tak boleh terima tekanan. Kalau aku tak terima, nanti dia akan terima tekanan..” kata Sharifah Elisya sendirian.

“Tapi ni melibatkan masa depan aku. Ni bukan zaman dulu dulu nak kahwin paksa paksa… Ni susah jadi syed and sharifah ni. Benci betul aku! Tapi, ada je orang kena kahwin paksa.. Last last….happily ever after.. Tapi tu orang.. Macam mana dengan aku?” kata Sharifah Elisya sendirian lagi..

+++++

Tepat pada pukul 10 malam, Syed Farish pulang ke rumah.

“Hai, mama, papa.. Tunggu Rish ke?” kata Syed Farish lalu duduk bersebelahan dengan adiknya, Sharifah Firash Liyana.

“Aik? Kenapa serius sangat ni?”

“Papa nak cakap satu benda dengan Rish ni.”

“Apa?” Kata Syed Farish berlagak tenang namun di dalam hatinya berdebar debar.

“Papa nak Rish kahwin dengan cucu Syed Asyraf.”

“Hah? Kenapa? You’ve got to kidding me! Rish tak nak. Rish nak kahwin dengan orang yang Rish cinta.”

“We’re not to be kidding you! Papa tak kira. Ni ada dalam wasiat atuk. Rish kena kahwin dengan dia or else.. Rish takkan dapat warisi syarikat Rish kerja sekarang ataupun semua harta yang Rish patut warisi. Your choice is? Kahwin atau tak?” Balas Syed Hashim.

“Ni bukan zaman dulu dulu nak kahwin paksa! Kenapa atuk buat aku macam ni?” monolog Syed Farish.

“Ni bukan zaman dulu dulu nak kahwin paksa papa. Rish tak nak.” Kata Syed Farish lantang.

“Kalau itu keputusan Rish, takkan ada harta yang akan diberikan kepada Rish.” Kata Syed Hashim.

“Papa tak ingat ke pasal Kak Fas? Kak Fas dulu kahwin atas pilihan keluarga jugak. Papa nak Farish jadi macam Kak Fas ke?”

“But Rish… Sekarang dah lain. Mama pasti ini yang terbaik buat Rish. Rish tak sayang kat mama nad papa ke? Kalau Rish sayang mama dengan papa, Rish akan kahwin dengan cucu Syed Asyraf. Lagipun, Rsih tak kesian ke kepada atuk? Nanti Atuk tak tenang kat sana?”

“Aduyai mama ni! Tanya soalan yang tak sepatutnya tanya pulak! Of course aku sayang diaorang! Atuk pun aku sayang tapi ni melibatkan masa depan aku! Macam mana ni?” monolog Syed Farish.

Sharifah Firash Liyana hanya menjadi pemerhati yang setia. Langsung tidak masuk campur.

“So, what is your decision Rish?”

“Kalau Rish tak bahagia macam mana ma? Kahwin tanpa cinta takkan bahagia laa ma.”

“Memang sayang tapi cinta boleh dipupuk kan? Sayang bercinta lah selepas kahwin, boleh ya sayang? Kalau lepas kahwin, Rish nak buat apa apa kat isteri Rish, mama tak payah risau dah sebab tu isteri Rish. So macam mana?”

“Fine. I’ll marry her. But only because you and papa, okay?”

Syed Hashim dan Sharifah Anis sudah tersenyum sesame sendiri. Akhirnya Syed Farsih setuju jua.

“That’s my son!” kata Syed Hashim.

“That’s my son konon, aku ikut apa yang dia nak… kalau aku tak ikut, mampus dia tak cakap. Tapi bersedia ke aku memikul tanggungjawab sebesar ini?” monolog Syed Farish.

“Mama bangga sangat dengan Rish. Thanks you..” kata Sharifah Anis.

“Welcome ma… Rish nak naik dulu…”

“Okay sayang..” kata Syed Hashim dan Sharifah Anis serentak.

“hish! Betul ke abang nak kahwin? TAk percaya aku! Haha! Mengamuk laa betina tak tahu malu tu nanti. Mujur bukan dia yang jadi aku punya kakak ipar! Syukur syukur…” monolog Sharifah Firash Liyana.

+++++

“what’s for breakfast?” kata Sharifah Elisya lalu menarik kerusi untuk duduk.

“Pancake, your favorite.” Kata Sharifah Alina.

“Yay! Thanks ma!!!” kata Sharifah Elisya riang.

“Bukan aku tak tahu yang mama sengaja masak pancake, makanan kegemaran aku.. Sebab nak suruh aku good mood laa ni” monolog Sharifah Elisya.

Semua orang di meja makan itu berlagak seperti tiada apa yang berlaku semalam. Menikmati sarapan dengan bahaginya… Suasana di meja makan itu hanya sunyi….

“So, what’s your decision?” tanya Umairah.

“Ermm Isya rasa…..”

10 comments:

.:kiwi:. said...

yeah~ itu dia~ come one Isya! say YES! Y..E..S...

WITHOUT A SOUND said...

yup...say YES Isya..hihihih

nooraffiqah said...

nie yg xsuke nie...men gantung2 plak cter nye...tolong ar wat next n3 cpt...HAHAHAHA

Anonymous said...

bila nak sambung lai ni. x sabar la. dah menarik dah ni. hehe .
cpt2 sambung tau.

SyAz n HaNi said...

huhuhuh...mesti isya serba salah kan... tp demi kasih sayang kan keluarga mesti isya terima... cpt2 sambung..xsabar nk tunggu jwpan isya... =)

Anor said...

eh...farish tau ke dia nk kena kawen
dgn isya? masing-masing kena kawen
paksa kesian dgn dia org tukan?
nanti mesti ada perkara yg lucu
berlaku diantara dua org ni agaknya..
best2 nak lagi cpt sambung....

miss halloween said...

noorafiqah: ahhaa. on it.. tapi gantung2 ni yang membuat org tertanya tanya and nak bce lagi kan? ahaha.
anouymous:on it...
syaz n hani:okay on it.
anor:ahaha. tengok laa nati.. Farish tahu ke tak.. memang kesian kat diaorang tapi nak buat macam mana kan?

the Busybody person said...

juz can't wait 4 the new N3 hehehe especially CEO VS DOKTOR can you write the N3 as fast as you can please and love impossible also .... I love your writting its full of art :D

nerdyme... ily:) said...

the busybody person:thanks... really apperciate it..okay tapi sekarang tengah exam.. entry yang paling cepat pun ary sabtu kowt.. yaa, as soon as possible entry akn masuk.. tunggu ek?

Cik Tauruses said...

wuhoo!! suspen jee!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like!!!